Quickscan

Een oriënterend onderzoek, ook wel Quickscan genoemd. Via het eigen archief, de betreffende gemeente of via internet bronnen wordt nagegaan of er in een specifiek gebied oorlogshandelingen hebben plaatsgevonden.

Het oriënterend onderzoek kan leiden tot het inzicht dat er geen sprake, dat er mogelijk sprake of dat er met zekerheid sprake is van de aanwezigheid van ontplofbare oorlogsresten die gevaar kan opleveren voor de veiligheid of gezondheid van werknemers en derden. Indien dit onderzoek oplevert dat er mogelijk of met zekerheid sprake is van gevaar dan zal in de meeste gevallen nader onderzoek verricht moeten worden in de vorm van een volledig Historisch Onderzoek naar OO.

Indien er voor een gebied al één of meerdere historische onderzoeken zijn uitgevoerd, kan het toetsen op compleetheid en het samenvatten van de conclusies in een adviesrapport door AES uitkomst bieden. U beschikt hierdoor over één overzichtelijk rapport inclusief één duidelijk samengestelde risicokaart. Het advies rapport zal u dan ook een handvat bieden bij het verder voorbereiden en gedurende de uitvoering van uw project.

Contacteer ons vrijblijvend
arrow_forward
Historisch vooronderzoek

Indien erbij voorgenomen (bouw)werkzaamheden een redelijk vermoeden bestaat op het aantreffen van OO in de (water)bodem, Dient er allereerst een historisch vooronderzoek te worden uitgevoerd. De opdrachtgever is daarvoor verantwoordelijk (bouwprocesbepalingen in het Arbobesluit, V&G voorbereidingsfase). Het vooronderzoek heeft tot doel om te beoordelen of er indicaties zijn dat binnen het vastgestelde onderzoeksgebied OO aanwezig kunnen zijn, en zo ja, om het verdachte gebied af te bakenen. In het CS-VROO (Certificatieschema Vooronderzoek en Risicoanalyse ontplofbare oorlogsresten) zijn richtlijnen opgenomen voor het uitvoeren van historische vooronderzoeken naar OO.

Dit bestaat in grote lijnen uit:
- Inventarisatie bronnenmateriaal,
- Beoordelen bronnenmateriaal,
- Rapporteren bevindingen,
- Afbakenen (verdachte) gebieden.

Na uitvoering van bovengenoemde stappen, krijgt u van ons een onderbouwde rapportage en een eerste advies voor het nemen van mogelijke vervolgstappen één en ander afhankelijk van de uitkomsten van het onderzoek.

Contacteer ons vrijblijvend
arrow_forward
Risicoanalyse

Indien uit het historisch vooronderzoek blijkt dat er een verhoogde kans is op het aantreffen van OO binnen uw projectlocatie en het reeds duidelijk is waar op uw project grondroerende werkzaamheden gaan plaatsvinden. Dan kan het laten uitvoeren van een risicoanalyse in veel gevallen uitkomst bieden voor uw project, wel is dit deels afhankelijk van de omvang van uw project en de reeds voorhanden zijnde informatie.

Het doel van een risicoanalyse is dan ook het vastleggen van risico's in relatie tot het toekomstig gebruik van een op OO verdacht gebied en het beschrijven van eventueel te nemen beheersmaatregelen. dit kan bestaan uit het wijzigen van werk- uitvoeringsmethoden, het nemen van beschermende maatregelen voor personeel, materieel en omgeving of het daadwerkelijk opsporen van explosieven middels een veld onderzoek.

Het uiteindelijk opsporen van explosieven is het meest kostbare, tijdrovende en belastende onderdeel voor het project en zijn omgeving. Het laten uitvoeren van een risicoanalyse kan mogelijke opsporing (deels) voorkomen. Laat u wel altijd goed informeren of uitvoering van een risicoanalyse voor uw project efficient en haalbaar is!

Contacteer ons vrijblijvend
arrow_forward
detectie werkzaamheden

Een opsporingsonderzoek start feitelijk gezien altijd met een vorm van oppervlaktedetectie, dit kan zijn door analoge detectie (handmatig) bij kleinere of moeilijk bereikbare oppervlakken en of non-realtime detectie (computer ondersteund) bij grotere oppervlakken.

Met vele jaren ervaring in het uitvoeren van opsporing en met beschikking over eigen moderne detectieapparatuur is AES uw ontzorgende partij als het gaat om detectie en data interpretatie. Detectie kunnen wij voor u uitvoeren in zowel oppervlakte als dieptedetectie vorm en zowel op het land als onderwater. wij zullen u afhankelijk van de resultaten altijd adviseren voor de beste vervolg stappen.

Contacteer ons vrijblijvend
arrow_forward
benaderings werkzaamheden

Indien tijdens de detectie en of interpretatiewerkzaamheden verdachte objecten zijn waargenomen en deze objecten een risico vormen tijdens toekomstig geplande werkzaamheden, dan dient een benaderingsonderzoek te worden uitgevoerd. Hierbij worden de als verdacht gemarkeerde objecten zichtbaar gemaakt in het veld middels GPS, ontgraven, blootgelegd, geidentificeerd en veiliggesteld tot aan overdracht aan de EODD.
Deze werkzaamheden dienen door een conform het CS-OOO gecertificeerd opsporingsbedrijf te worden uitgevoerd.

Asveld Explosives Solutions B.V. is gecertificeerd voor beide deelgebieden (A en B) zoals vastgesteld in het CS-OOO.

Contacteer ons vrijblijvend
arrow_forward
opleidingen

Wilt u meer kennis opdoen over Ontplofbare Oorlogsresten, de aanhangende wet en regelgeving of gaat u als veldmedewerker werkzaamheden verrichten binnen een OO project? dan kunnen wij u hiervoor opleiden.

AES bied momenteel de volgende opleidingen aan;
- Basiskennis Opsporen Ontplofbare Oorlogsresten, en
- Assistent Opsporen Ontplofbare Oorlogsresten.

Deze opleidingen in het Engels of Duits volgen behoort ook tot de mogelijkheden. Indien u meer informatie wilt over de opleidingen neemt u dan vrijblijvend contact met ons op.

Contacteer ons vrijblijvend
arrow_forward